3D nyomtatásról

A 3D nyomtatás egy additív gyártási folyamat, amellyel digitálisan megtervezett modellekből, az alapanyag vékony rétegekben történő egymásra építése révén háromdimenziós tárgyak készíthetők.
Többféle technológia alkalmas háromdimenziós nyomtatásra. A legfontosabb eltérések abban rejlenek, hogy a rétegek hogyan épülnek egymásra.
Különböző típusú nyomtatók, többfajta műanyaggal dolgoznak.Az összes filament anyaga műanyag, de nagymértékben eltérnek a tulajdonságaik.
Az általunk nyomtatott tárgyak kizárólag PLA típusú filamennel vannak nyomtatva.
A PLA vagy más néven polylactic acid egy olyan műanyagfajta, amelyet kukoricakeményítőből és cukornádból készítenek. Megfelelően szilárd és kellően rugalmas ahhoz, hogy különböző ajándék- és használati tárgyak készüljenek belőlük.
Legfontosabb jellemzője, hogy környezetbarát, vagyis nincsen nyomtatás közbeni egészségtelen gőz-, gázkibocsátás.
Megfelelő körülmények között, biológiai úton elbontható.
Kizárólag beltéri használatra tervezett, nincs UV védelme.
Mivel műanyagról beszélünk, ezért több színben létezik ilyen tekercs, mellyel eszközünk nyomtathat.

A lithophane (magyarul litofán) eredetileg egy vékony porcelán lemezre marással, vagy öntéssel készült szürkeárnyalatos kép, ami akkor válik láthatóvá, ha hátulról megvilágítják azt. 

Az általunk gyártott litofánok bioműanyagból, 3D nyomtatással készülnek. Az egyes árnyalatok a lemez vastagságának változtatásával állíthatóak elő. Ahol vékonyabb, ott világosabb lesz a kép, ahol vastagabb ott, sötétebb, mivel ezen a területen jobban, illetve kevésbé engedi át a lemez a fényt.

 Fotorealisztikus 3D kép